top of page

Wat zijn de kenmerken van een alleengeboren tweeling?

Foto van schrijver: Veerle van der VenVeerle van der Ven

Bijgewerkt op: 21 dec 2024

We zijn ons er steeds meer van bewust dat onze conceptie, zwangerschap en geboorte bepalend zijn voor de verdere loop van ons leven. Het verliezen van een tweelinghelft in de baarmoeder kan daarom een groot effect hebben op hoe jij in het leven staat en hoe jij je voelt.


Er zijn veel verschillende kenmerken waaraan je een alleengeboren tweeling kan herkennen. Natuurlijk heeft niet elke alleengeboren tweeling álle kernmerken. De één heeft hier meer last van dan de ander.


Hoeveel last je hiervan hebt is ook mede afhankelijk hoe jouw kindertijd verder is geweest (waren jouw ouders bijv. emotioneel beschikbaar voor je?) en wat jij daarna nog allemaal hebt meegemaakt. Al deze ervaringen stapelen zich op en triggeren telkens weer dat verliestrauma uit de baarmoeder.


Emotionele klachten


Eenzaamheid is een gevoel dat veel alleengeboren tweelingen herkennen. Zelfs al heb je nog zoveel lieve mensen om je heen, altijd is er die eenzaamheid. Het lijkt wel een gat dat niemand kan vullen. Al doen mensen nog zo hun best jou te begrijpen, je blijft je onbegrepen voelen.


Ook kun je een bepaalde innerlijke onrust ervaren die je niet zo goed kunt verklaren, alsof er elk moment iets naars kan gebeuren en je hier geen controle over hebt. 


Als kind voelde je al heel jong dat je anders bent dan anderen. Je weet jouw plek op deze aarde niet goed te vinden en kan daardoor ook jouw ruimte niet innemen, waardoor je je verloren voelt en de neiging hebt om anderen voor te laten gaan.


Je hebt het gevoel dat je hooggevoelig bent en raakt snel overprikkeld. Ook kun je last hebben van de emoties van de mensen om je heen.


Veel alleengeboren tweelingen gaan met angst door het leven. Ze zijn bang voor de dood en durven eigenlijk niet écht te leven. Soms kan dit zelfs gepaard gaan met paniekaanvallen of bang zijn in het donker


Ook kun je een onverklaarbaar schuldgevoel hebben, doordat je onbewust denkt schuldig te zijn aan het overlijden van jouw broertje of zusje. Dit kan zich ook uiten in het hebben van een lage eigenwaarde, want waarom mag ik wel leven en mijn tweelinghelft niet? Je kunt hierdoor ook slecht tegen onrecht en kunt erg fel reageren wanneer jijzelf, maar vooral een ander, oneerlijk wordt behandeld.


Ook kun je het als alleengeboren tweeling moeilijk vinden om met anderen te verbinden, doordat je altijd bang bent de ander te verliezen. Dit kan resulteren in claimend gedrag of bindingsangst in vriendschappen of partnerrelaties.


Je bent snel gekwetst wanneer een ander jouw behoeften niet ziet en ook kan het voor een alleengeboren tweeling moeilijk zijn om aangeraakt te worden. In een partnerrelatie kan dit natuurlijk in de weg staan voor intimiteit en seks. Het kan voor alleengeboren tweelingen moeilijk zijn om in te schatten of een relatie gezond is voor hen, waardoor ze vaak terecht komen in toxische relaties.


Afscheid nemen kan voelen alsof de wereld vergaat en ook het verliezen van een dierbare (of huisdier) kan erg veel impact hebben op een alleengeboren tweeling. Dit kan voelen alsof je wéér in de steek gelaten wordt.


Psychische klachten


Veel alleengeboren tweelingen hebben last van een gebrek aan zelfvertrouwen en energie om daadkrachtig door het leven te kunnen gaan. Zij voelen de drang om voor twee te moeten leven en leggen daarmee de lat erg hoog voor zichzelf, waardoor je gevoelig bent voor stress en burn-out.


Wanneer je het leven van iemand anders erbij gaat leven, dan krijg je daar automatisch het lot van diegene bij. Het dragen van een lot van iemand anders voelt altijd zwaar, want jij bent gemaakt om alleen jouw eigen lot te dragen. Het leven kan dan aanvoelen als een strijd, waardoor depressies kunnen ontstaan. Sommige alleengeboren tweelingen hebben een groot verlangen naar de dood, alsof zij hun broertje of zusje onbewust in de dood willen volgen.

 

Het lukt je niet om jouw leven voluit te kunnen leven, je houdt je in en de zin om te leven is soms ver te zoeken. Je bent altijd maar op zoek naar een nieuwe uitdaging en hebt vervolgens moeite om dit af te maken. Dit kan zich ook uiten in dat je op werkgebied maar weinig succes ervaart of telkens maar weer het gevoel hebt dat je faalt. Niets geeft je écht voldoening. 


Vaak herkennen alleengeboren tweelingen zich ook in perfectionistisch en tegelijkertijd heel slordig zijn.


Fysieke klachten


Veel alleengeboren tweelingen hebben last van allergieën. De emotionele betekenis van allergieën is namelijk dat je iets aan jezelf afwijst, dat je iets niet goed vindt aan jezelf. Uit een soort schuldgevoel naar jouw tweelinghelft ga je jezelf afwijzen en zo allergieën ontwikkelen.


Ook komt eczeem vaak voor en kun je last hebben van aanvallen van duizeligheid en hartkloppingen.

 

Van scoliose wordt vermoed dat het een mogelijk gevolg kan zijn van het verliezen van een tweelinghelft in de baarmoeder. Het idee is dat de foetus zich probeert af te wenden van de overleden tweelinghelft en dat wanneer dit niet mogelijk is vanwege de ligging er innerlijke spanning in de wervelkolom wordt opgeslagen.


Verder is het bekend dat nerveuze spijsverteringsstoornissen, tandenknarsen en nagelbijten een aanwijzing kunnen zijn.



Herken jij je in (veel van) deze kenmerken? Dan is de kans groot dat je een alleengeboren tweeling bent. Gelukkig is er veel mogelijk om van dit verliestrauma te helen en jouw broertje of zusje weer een plekje te geven in jouw leven.


Wil je hier graag meer over weten? Voel je dan vrij om mij een berichtje te sturen, ik denk met liefde met je mee. Je hoeft dit niet alleen te doen, dat heb je namelijk je hele leven al gedaan...


Liefs Veerle

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page